Lennart Wärmells samling

Lennart Wärmell föddes den 18 november 1927 i Hälleforsnäs, Södermanland. På 1940-talet flyttade Wärmell till Stockholm och började studera dragspel för Andrew Walter och harmonilära på Kungl. Musikaliska Akademien. Han kom sedan själv att arbeta som lärare, bland annat genom att skriva undervisningslitteratur men också genom brevskolor.

Radiodebuten skedde 1948 och åtföljdes av många sändningar över årens lopp. Wärmell turnerade flitigt över hela Norden med sina olika orkestrar. Under en period reste han runt med olika revy- och shownummer. Harry Brandelius, Lasse Lönndahl och Thory Bernhards är några av de artister som han arbetat tillsammans med.

Wärmell är även kompositör med drygt 150 melodier i bagaget. Till de mest kända hör I fäders spår för framtids segrar (Sången om Vasaloppet), Tango Akvarell och Antoinetta. Han startade 1950 tillsammans med två andra personer Trio-förlaget. Han drev det sedan vidare med hustrun Liz Wärmell. Dessutom kompletterades förlaget med Pyramid Records som gav ut skivor med dragspelsmusik.

Han är sedan lång tid tillbaka kapellmästare för Accordion Club. Han var även ordförande och styrelseledamot i Sveriges Dragspelares Riksförbund under 1960-talet.

Till rariteterna i samlingen hör dels rullbanden men också de två klippböcker som Wärmell själv samlat. I dessa har han till exempel antecknat vad varje annons kostat och när den varit införd.

Samlingen inkom till arkivet den 24 augusti som en gåva från Lennart Wärmell själv.

Till förteckningen över Lennart Wärmells samling

Bilaga: Fonogramlista (LP)

Kommentarer

Kommentera