Samuel Hällkvist Center

Samuel Hällkvist Center

Musik för 2010-talet. Samuel Hällkvists musik är ett uttryck för en gränslös värld. En värld där svårförenliga genrer, geografisk mångfald och framför allt det oväntade möts på ett ohämmat sätt och förmedlas med ärlighet, passion och briljant teknik. Det är nymusik för 2010-talet. Att, som en del försöker, definiera Samuels musik i termer som ”eklektisk” eller ”modern creative” är att sortera in musiken i fack som inte tjänar någon och är näst intill meningslöst. I så fall krävs det helt nya begrepp. För att förstå är det bäst att lyssna.

Samuel Hällkvist har utsetts till 2010 års Jazz i Sverige-artist, en prestigefylld utmärkelse som Caprice Records och Rikskonserter har delat ut årligen sedan 1972 och som innebär skivinspelning samt lansering och turné i Sverige och utlandet under hela 2010. Samuel berättar att två av låtarna på skivan skrevs för ett projekt där idén var att varje dag, på tåget till och från jobbet, skriva en låt. ”Begränsningar och slump är något jag använder mig av när jag skriver musik, idéer och processer känns för mig ofta viktigare än slutresultatet”, förklarar han.

Det är tvära kast och Samuel vill att musiken ska låta som ett soundtrack till en film som inte finns. Visserligen kan han hantera sin gitarr mästerligt men han tycker att stämningar där fantasin ges utrymme är viktigare än soloframträdanden. ”… att musiken berättar något, vad det än är”, förklarar han. För att inte skivan ska bli för experimentellt förutsägbar har Samuel även spelat in Bill Monroes bluegrassklassiker ”Blue Moon of Kentucky”.

Samuel Hällkvist är född 1980 i Dalarna, i byn Gustafs, och uppvuxen med hårdrock och metal. Stenhårda gruppen Slayer var, och är, en av favoriterna. Men en dag i tonåren hemma i Gustafs hade någon lämnat kvar en jazzskiva i cd-spelaren när han skulle lyssna på musik. Sedan dess har Samuels liv varit förändrat – han började spela gitarr, kom så småningom in på Skurups folkhögskola för att sedan avsluta sina studier på Musikhögskolan i Malmö. I dag bor Samuel i Köpenhamn och spelar i band som Television Pickup, Rhododendron String Band och 15,5. Under 2010 satsar han allt på den nybildade gruppen Samuel Hällkvist Center och lanseringen av deras första skiva.

Läs mer
Visa spårlista
    • 1.
      Persona non grata Musik: Samuel Hällkvist
      7'58
    • 2.
      Handtag, Famntag Musik: Samuel Hällkvist
      6'32
    • 3.
      Why This Sudden Blues Musik: Johannes Burström
      4'35
    • 4.
      Handelscenter Musik: Samuel Hällkvist
      6'32
    • 5.
      Dansgänget Family Musik: Samuel Hällkvist
      6'21
    • 6.
      Blue Moon of Kentucky Musik: Bill Monroe
      2'42
    • 7.
      Tips och toto Musik: Samuel Hällkvist
      5'56
    • 8.
      Heartbreak Musik: Samuel Hällkvist
      3'55
    • 9.
      Café Kronedal Musik: Katrine Amsler
      5'57
  • Total speltid 50'26

Compact Disc // CAP 21819 // Jazz i Sverige // Jazz // Releasedatum: 20 januari, 2010