Två unga tjejer spelar elgitarr och elbas. Foto: Moa Karlberg

Två unga tjejer spelar elgitarr och elbas. Foto: Moa Karlberg 

Jämställdhetssatsning utvärderad

Musikverkets satsning på ett mer jämställt musikliv har lett till nya kontaktytor och har ökat möjligheten för kunskapsutbyte. Det slår en rapport från Myndigheten för kulturanalys fast som presenteras i dag.

Rapporten Bland föreställningar och förebilder – jämställdhetsarbete på kulturområdet utvärderar de satsningar på jämställdhet inom kulturen som regeringen gjort mellan åren 2011–2014.

En positiv utveckling

Här ingår det jämställdhetsarbete som Musikverket, Svenska filminstitutet, Statens historiska museer, Statens kulturråd och Statens medieråd har bedrivit under perioden.

Rapporten konstaterar att jämställdheten har gått framåt inom kulturen i stort genom de satsningar som gjorts. Men det påbörjade arbetet behöver följas upp och stärkas och särskilda insatser bör tas fram så att de främjar ett långsiktigt arbete.

Nya kontaktytor

För Musikverkets del konstateras att myndighetens jämställdhetsuppdrag har uppmärksammats i musiklivet i stort vilket har lett till att nya kontaktytor och forum för kunskaps- och erfarenhetsutbyte har skapats. Rapporten menar att en utmaning är att se till att de projekt som fått medel via satsningen får långsiktiga effekter.

– Jämställdhet är något vi gemensamt behöver arbeta med varje dag. Perspektivet behöver vara med i alla beslut vi tar. Inom musiken finns fortfarande massor att arbeta med för att kvinnors och mäns musikaliska uttryck ska få en likvärdig plats och att både kvinnor och män ska kunna vara yrkesverksamma i musikbranschen på lika villkor, säger Stina Westerberg, generaldirektör på Musikverket.

Presenteras på Historiska museet

Bland föreställningar och förebilder – jämställdhetsarbete på kulturområdet kommer att presenteras i sin helhet den 11 april på Historiska museet i Stockholm. Mer info om presentationen och rapporten finns här.

Läs rapporten här.

Musikverkets jämställdhetsuppdrag

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.